LLENGUA, CULTURA EN UN MÓN GLOBALITZAT

Continuant amb el temari donat la setmana passada, hem de tindre clar els conceptes de cultura i llengua, els quals tenen una relació molt més complexa del que pensem. La cultura és un conjunt de significats simbòlics que comparteix una comunitat, els quals manipulen i transformen. En canvi la llengua és una ferramenta a través de la qual creem, transformem i adquirim la pròpia cultura, però aquest concepte actualment es relaciona no tant amb la cultura, sinó amb els conceptes de codi i comunicació.
                Dins de les societats tradicionals, la llengua és l’eix de la cultura, amb aquesta interpreten i entenen el món,  els ajuda a enfrontar-se a ell, a comunicar-se, construeixen símbols i els donen sentit.
                La globalització de la cultura han fet que la relació entre les diferents cultures haja canviat, cada volta compartim més característiques amb persones de territoris llunyans al nostre. Aquesta comunicació va molt més enllà d´una llengua, la relació entre llengua i cultura deixa de tindre el mateix significats que en les societats tradicionals.
                Un dels punts més importants de la política cultural és la defensa de les llengües minoritzades, moltes voltes es veu aquestes llengües com un obstacle per a l’evolució i el progrés, això ho anomenem autoodi de la pròpia llengua.
Les llengües ocupen determinats llocs d’ús en funció del poder econòmic i prestigi que tingues darrere. Es solen diferenciar en els espais formals i els informals, on són habituals les situacions de disglòssia, i no hi ha altra manera per fer perdurar aquestes llengües que potenciar l’ús per part de l’administració i la generalització de l’ensenyament de la llengua en el seu territori, d’una manera que no permet ser neutral, la política adoptada busca la recuperació o l’extermini de les llengües minoritzades, i fugir d’aquest compromís és actuar a favor del genocidi lingüístic. 





"Hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa"
                                                                                                     Salvador Espriu


Setmana del 25 al 29 de setembre de 2017

Comentarios

Entradas populares de este blog

UN ESPECTACLE MOLT ESPECIAL

JORNADES CONTRA EL RACISME

GAUDIR I CONSCIENCIAR, POT SER COMPATIBLE