HALLOWEEN I EL DIA DE TOTS ELS SANTS

La paraula “Halloween” és una contracció de l’expressió anglesa “All Hallow’s Eve”, que significa vespra de tots els sants . A simple vista aquesta celebració macabra i humorística anglosaxona estaria relacionada amb una festa cerimoniosa i considerada estricta per la església Catòlica, el 1 de Novembre, la festa de Tots els Sants, però això no és del tot cert.
El vertader origen d’aquesta festa anglosaxona és mil·lenari i de variada procedència, cèltica i romana.
Els romans dedicaven la festa denominada Feralia al descens i la pau dels morts, fent sacrificis i elevant diverses plegaries als seus deus pagans. També els romans dedicaven una festivitat a Pomona, la deessa de les collites i els fruits. Però ja anteriorment els pobles celtes d’Irlanda, Gales, Escocia i el nord de França celebraven la festa nomenada La Samhaun, que era un festival que ocorria entre finals d’octubre i principis de novembre, un ritual en que es celebrava el final de la temporada de collites i el principi de l’hivern. Els druides, autèntics sacerdots o xamans cèltics pensaven que en una nit concreta, la del 31 d’octubre, les bruixes posseïen molta més vitalitat, als propis druides se’ls concedia el do d’endevinar el futur, els límits entre el món dels vius i el món dels morts , inclús es pensava que aquests venien de l’altre món a portar-se amb ells als vius. Per això, en la nit de Samhaun els druides preparaven enormes fogates i feien conjurs, intentant espantar als mals esperits, i la gent deixava dolços o menjar a la porta de les seues cases, amb la superstició de que els difunts, s’anirien contents i els deixarien en pau.
Tota aquesta tradició va arribar a Amèrica amb els emigrants irlandesos al segle XVIII, on va anar evolucionant fins al que coneguem actualment. Encara que aquesta celebració no estiga dins de les nostres tradicions també ens ha arribat, mitjançant la millora del transports, que ens ha permès viatjar i conèixer altres tradicions, la millora dels mitjans de comunicació, de les pel·lícules, documentals, etc.
Per altra part, La nit de Hallowen, la nit de dels morts, implica també que al dia següent, el 1 de Novembre, es celebra el dia de tots els Sants. Que com succeeix amb quasi totes les celebracions d’Espanya, és una festa totalment religiosa. Però no sols a Espanya sinó que en la major part dels països de tradició cristiana, aquest dia es fa un homenatge a tots els sants, coneguts i desconeguts, aquells fidels que ja no viuen a la vida terrenal.
Es pensa que l’origen d’aquesta celebració es amb el papa Gregorio IV, ja que va escollir aquest dia perquè coincidia amb una de les festivitats dels pobles germans i durant anys, l’objectiu de l’església havia sigut anar eliminant totes les celebracions paganes.
Per altra part la tradició més destacada d’aquesta data es visitar les tombes del essers que volem per mostar que encara es recorden. Aquelles persones que acudeixen als cementeris porten flors als seus avantpassats en forma de regal. A més és molt comú anar uns dies abans de la celebració als cementeris per netejar la sepultura i deixar-la adequada  

Al meu cas per celebrar Halloween vaig anar a Alzira, la capital de la Ribera Alta, a la Falla Sant Roc, amb alguns companys i companyes de classe. Ací vos deixe algunes fotos de la nit.






Comentarios

Entradas populares de este blog

UN ESPECTACLE MOLT ESPECIAL

JORNADES CONTRA EL RACISME

GAUDIR I CONSCIENCIAR, POT SER COMPATIBLE